ZWEEDSE GRANIET

ORIGINE

Zweeds graniet, een magmatisch stollingsgesteente van uitstekende kwaliteit, is een natuursteen met een uniek verhaal en een typerende uitstraling. De steen wordt gekenmerkt door zijn kleurenpallet van roze, grijs, rood en bruine tinten.

Zweeds graniet werd begin de 19 de eeuw ingevoerd bij ons via de haven van Antwerpen. Hier werden straatstenen en in mindere mate boordstenen aangevoerd. De kasseien van Scandinavische origine die destijds werden aangevoerd waren zeer recht gekapt en zijn nagenoeg perfecte blokjes. Het Paleizenplein in Brussel is kort na 1900 aangelegd met deze kasseien. Dit zorgde vanzelfsprekend voor veel ongenoegen bij de Waalse steengroeves die zo rechtstreek tegenover de havenarbeiders kwamen te staan.

Vanwege zijn bewezen duurzaamheid, bestendigheid tegen slijtage en weersinvloeden en uitzonderlijke kleuren heeft Nijst Natuursteen gekozen om deze kwaliteitssteen op te nemen in het aanbod. Het Zweeds graniet is voorlopig enkel beschikbaar als herbruik kassei.

Omdat dit gesteente een vaste plaats kent in het Belgische straatbeeld doorheen de geschiedenis, is het niet weg te denken uit het aanbod van Nijst Natuursteen. Dit waarborgt dat toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de schoonheid van deze prachtige steen in onze streken. Aanbod zolang de voorraad strekt.

TECHNISCHE FICHE

  • Herkomst: Zweden / Scandinavië
  • Gemiddelde schijnbare soortelijke massa: 2580kg/m³
  • Gemiddelde porositeit: 0,25%
  • Gemiddelde drukweerstand: 200 N/mm²
  • Kleuren: rood-, bruin-, roze- en grijsachtige nuances

* Waarden zijn gemiddeldes en variëren naar de extractieplaats in de groeve.