BELGISCHE ZANDSTEEN (GRÈS)

ORIGINE

Belgische zandsteen, beter bekend als Belgische grès, is een sedimentair afzettingsgesteente van hoge kwaliteit met een prachtig kleurenpallet. De steen kent verschillende vindplaatsen maar ook kwaliteiten. De schisteuze grès en de harde grès.

De schisteuze grès is enkel geschikt decoratieve toepassingen. De harde grès leent zich zowel tot gevelwerk als voor bestratingswerken. Deze harde grès kent verschillende variëteiten zijnde de grès van de Condroz, de grès van de Maas en de Famenniaanse grès. Deze grès is vooral geliefd vanwege zijn prachtige kleuren. Hij bezit groen-, grijs-, oker-, bruin- en roodachtige nuances. Wanneer men een geheel plaatst van deze stenen verkrijgt men een weergaloos kleurenpallet. Het materiaal is geliefd ter realisatie van authentieke breuksteengevels en vrijstaande muren, maar leent zich ook perfect tot strak gevelwerk. Als bestratingswerk komt deze veelal voor als kassei. Nijst Natuursteen gebruikt enkel de harde grès in al de aangeboden producten van deze steensoort.

Vanwege zijn hoge mate van duurzaamheid, bestendigheid tegen slijtage en weersinvloeden heeft Nijst Natuursteen zich toegelegd om ook deze kwaliteitssteen te verwerken tot unieke producten. De Belgische grès is een uitstekende keuze voor zowel binnen- als buitentoepassingen, waar het jarenlang zijn schoonheid behoudt.

De winning van Belgisch grès gebeurt met zorg voor het milieu en met respect voor de natuurlijke omgeving. Dit draagt bij aan de
duurzaamheid van dit prachtige natuurlijke materiaal en verzekert dat toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de schoonheid en de veelzijdigheid van deze Belgische hardsteen.

TECHNISCHE FICHE

  • Herkomst: Streek van de Condroz, Luik
  • Gemiddelde schijnbare soortelijke massa: 2610kg/m³
  • Gemiddelde porositeit: 2.00%
  • Gemiddelde drukweerstand: 148.3 N/mm²
  • Kleuren: groen-, grijs-, oker-,bruin- en roodachtige nuances

* Waarden zijn gemiddeldes en variëren naar de extractieplaats in de groeve.